zatamnjivanje-stakala.jpg

Zatamnjivanje stakala - Koliko je važno za sigurnost?

Zatamnjivanje stakala je odlično rješenje za vruće ljetne dane, te znatno poboljšava estetiku vašeg vozila. Osim toga, zatamnjena stakla mogu imati i utjecaj na sigurnost vašeg vozila. Zatamnjena stakla na automobilu onemogućuju znatiželjne poglede, te je manja vjerojatnost da će vaše vozilo biti interesantno kradljivcima. U vozila se najviše provaljuje zbog onoga što se vidi na sjedištu, tako da blokiran pogled znači i manji interes za vaše vozilo.

Zatamnjivanje stakala – prednosti i nedostatci

Zatamnjivanje stakala u automobilu je nešto što će svaki ljubitelj automobila razmatrati barem jednom. Većinom se vlasnici odlučuju na to upravo zbog estetike, a kvalitetan posao će vozilu dati nov i luksuzan izgled. Čak i jeftiniji i stariji modeli automobila će izgledati potpuno drugačije uz kvalitetne folije za zatamnjenje.

Prednost ovih folija je prije svega snižena temperatura u vozilu, što može puno značiti tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Ove folije će znatno smanjiti potrebu za korištenjem klimatizacijskog uređaja a i spriječiti nastanak neugodnih opeklina od sunca za sve putnike u vozilu. Folije za zatamnjivanje stakla pružaju zaštitu od UV zračenja, što je upravo uzrok tih neugodnih opeklina od sunca. Nema ništa neugodnije nego kada vam izgori lice tijekom putovanja, no ultraljubičasto zračenje nije samo neugodno već i štetno za zdravlje. Ultraljubičasto zračenje je prisutno u svako doba godine, a ove folije će osim prekomjernih temperatura ljeti, ublažavati i utjecaj štetnih zraka na vašu kožu i oči i tijekom zime.

Osim toga, ove folije će usporiti starenje i izbljeđivanje interijera vašeg vozila. U slučaju da imate kožna sjedišta, najprije ćete primijetiti razliku između vozila koja koriste folije i onih koja su izložena suncu. No, sunce ima svoj utjecaj i na tkanine, koje mogu ne samo izblijediti i promijeniti boju već i oslabiti. Uz zatamnjivanje stakala osiguravate si duži vijek trajanja cjelokupnog interijera u vozilu.

Nedostatci folija su to što se folija može izgrebati, oštetiti i istrošiti. No, uz kvalitetne folije možete godinama biti mirni i sigurni da nećete imati nikakvih problema. Probleme mogu stvarati folije loše kvalitete iz neprovjerenih izvora, koje će se na suncu početi odljepljivati ili stvarati mjehuriće. Uloga folija je da rade svoj posao baš kada su izložene najvećem suncu, te je odljepljivanje rubova ili bilo kakva promjena na foliji znak loše kvalitete.

Folija za zatamnjivanje stakla za sigurnost vozila

Osim svih prednosti folija koje smo već naveli, postoji ih još nekoliko i vezane su uz sigurnost vozila. Već smo naveli da zatamnjena stakla odbijaju lopove i sprječavaju neželjene poglede. No, također mogu pomoći zadržati krhotine stakla na okupu prilikom sudara i loma stakla. Postoje folije koje služe posebno za to te imaju jako ljepilo koje će zadržati sve komadiće, no folije za zatamnjenje će također spriječiti da se ti komadići rasprsnu posvuda i lete po zraku.

Naravno, neće biti efikasne kao folije koje su specifično napravljene za tu ulogu, no ljepilo će ipak zadržati neke djeliće stakla na sebi i spriječiti da se ti komadići ne razlete okolo i ulaze u kosu, oči i teško dostupna mjesta u vozilu. Folije će također otežati postupak samog razbijanja stakla. Ovo može biti bitno za sve obitelji s malom djecom koja se stalno voze na zadnjim sjedištima.

Zašto su važne folije za auta - Što zapravo znači sigurnost tijekom vožnje? 

Sigurnost tijekom vožnje je prije svega odgovornost samog vozača. Vožnja u umornom ili pijanom stanju može biti kobna ali i bolesti i stres mogu imati veliki utjecaj na sposobnosti vozača. No, također treba obratiti pažnju na ispravnost samog vozila. It tog razloga je bitno opremiti i pregledati vozilo prije svakog puta, te raditi redovne servise i kontrole kako bi se kvarovi na vrijeme otklonili. Isto tako, možete si pomoći i dodatnom opremom koja će učiniti vožnju ugodnijim iskustvom. Primjerice naslon za ruke, anatomski jastuci za sjedala I slično mogu biti od velike pomoći svakom vozaču kada putuje na duže relacije. No I folije tu mogu biti od velike koristi, jer će smanjiti zasljepljivanje I temperature u automobile, što može ubrzati umaranje tijekom vožnje.

Osim sigurnosti i ostalih prednosti što smo naveli, folije su bitne za očuvanje interijera a i stakla samog vozila. One čuvaju stakla od grebanja i ostalih oštećenja te tako osiguravaju bolju estetiku vašeg vozila još godinama duže. Kako štite stakla, tako štite i interijer vozila kojem se također usporava starenje, izbljeđivanje i trošenje. Osigurajte sebi ugodnije i sigurnije ljeto, te se spasite od nesnosnih vrućina na vrijeme!

Folije za auto stakla – kako nas točno štite od vrućine?

Folije za zatamnjivanje stakala odbijaju UV zračenje te solarnu energiju zahvaljujući svojim posebnim svojstvima i načinu na koje su izrađene. Ovisno o stupnju zatamnjenja, folije mogu propuštati više ili manje dnevne svjetlosti u vozilo. Odaberite folije koje će biti praktične i u ljetnim i zimskim uvjetima u vašem području. Tamnije folije će biti odlične ljeti, no možda vam neće biti toliko praktične zimi. Iz tog razloga je dobro misliti na sva godišnja doba prije nego se odlučite na postavljanje folija.

Lijepljenje folije na auto

Zatamnjenje stakala na vozilu se može obaviti i kod kuće, uz svega nekoliko alata. Naravno, za ovaj posao morate imati vještu ruku i preciznost, te ako niste sigurni da će vam to poći za rukom, možda je bolje potražiti pomoć stručnjaka. Naravno, ta usluga se dodatno naplaćuje ali se uz postavljanje folija uglavnom nudi i garancija na tako stručno postavljene folije koja može biti i do nekoliko godina.

Ako sami postavljate folije, potražite pomoć na internetu – različiti portali, videi i članci će vam pomoći da si olakšate posao i da pravilno postavite folije kako bi imali pouzdan rezultat. Sam princip postavljanja folija nije toliko kompliciran, jedino zahtjeva preciznost kako bi dobro izrezali foliju.

No, uz pomoć brojnih savjeta i uputa koji su dostupni u današnje vrijeme, vjerojatno ćete se lako snaći. Za postavljanje je dovoljno samo par koraka, tako da vam neće oduzeti puno vremena. Sve alate koji su vam potrebni obično možete nabaviti u trgovinama koje prodaju folije. Uz malo truda, folije će u potpunosti transformirati izgled vašeg limenog ljubimca i pružiti vam bolje iskustvo ljeta!

Zaštitne Folije Facebook

Komentari



to_top