sto-se-dogaca-kada-se-razbije-prozor-s-folijom.jpg

Što se događa kada se razbije prozor s folijom

Pucanje stakla može biti zastrašujuće, a zvuk razbijanja nas podsjeća koliko su staklene površine krhke. Najčešći razlozi lomljave stakla su udarci loptom ili nekim drugim predmetom i situacije kada zalupimo previše s prozorom pa se ono razbije. No ponekad će se staklo slomiti i iz drugih razloga. U nastavku teksta saznat ćemo zašto se prozorska stakla lome i što se događa kada se razbije prozor s folijom za prozore.

Što može uzrokovati pucanje prozora?

Trenutno postoji 5 glavnih razloga pucanja prozorskog stakla. Prvi je toplinski stres. Ponekad ako je prozor izložen visokom sunčevom zračenju i temperaturi, može se iskriviti i slomiti. Vlačno naprezanje stakla također može biti jedan od uzroka pucanja. Naime težina na samom staklu može biti prevelika, te ono puca. Primjer takve situacije može biti zimi, kada se na krovnom prozoru može nakupiti snijeg.

Ponekad vjetar može biti toliko jak da će pomicati staklo unutar stakla, što će za rezultat imati pucanje stakla. Takav proces se naziva i mehaničko savijanje. Udar vjetra ili trenutak kada staklo nešto pogodi poput lopte, povećava šanse za pucanje stakla. Također, prilikom montaže prozora može doći do prevelikog savijanja što za krajnji rezultat može imati pucanje staklene površine.

Što se događa kada se prozor sa zaštitnom folijom razbije?

Prije svega bitno se zapitati može li se razbiti prozor zaštićen folijom? Naravno da može! Činjenica je da svaka staklena površina može puknuti, ali zahvaljujući zaštitnoj foliji staklo se neće raspršiti. Mnogo je čimbenika koji će utjecati na pucanje staklene površine. Ali ako je ono zaštićeno sa zaštitnom folijom možemo biti sigurni da u slučaju pucanja stakla svi koji se nađu u blizini istoga neće se ozlijediti.

Ako imate djecu, sigurno niste jednom doživjeli da lopta, kamen ili nešto drugo doleti u prozor. Ponekad ta sila može biti dovoljno jaka da se prozor rasprsne. U tom slučaju ako se netko nalazi kraj tog prozora postoji šansa da ga staklo ozlijedi. No, ako imate postavljene zaštitne folije, staklo će puknuti, ali se isto tako neće rasprsnuti. Slobodno možemo reći da zaštitne folije za staklo donose i dozu sigurnosti.

Zaštitne Folije Facebook

Komentari



to_top