Termo folija za prozore - Kako odabrati najbolji stupanj zaštite?

Zaštitne Folije Instagram

Termo folija za prozore se sve više upotrebljava zbog rastućeg trenda velikih staklenih površina. Postoji puno prednosti staklenih površina, poput uštede električne energije jer se svjetla ne moraju paliti sve do noći.

Termo folija za prozore

Velike staklene površine predstavljaju i uštedu za grijanje tijekom zime jer propuštaju puno svjetlosti, odnosno zraka koje će pomoći u zagrijavanju prostora. Naravno, kako postoje prednosti tako postoje i mane velikih staklenih površina. Jedna od njih je da se često stvara problem prekomjernog zagrijavanja prostora tijekom ljetnog razdoblja. 

Termo folija za stakla predstavlja rješenje za ovakav problem. Ove folije će vam štedjeti energiju tijekom ljetnog i tijekom zimskog razdoblja, jer ne sprječavaju prolazak sunčevih zraka već ga samo reguliraju. Termoizolacijske folije će blokirati infracrveno i ultraljubičasto zračenje, a vi ćete i dalje dobivati vitamin D kroz staklo. Propusnost folije može biti visoka, ovisno o tome koju foliju odaberete, tako da nikada nećete gubiti dnevnu svjetlost. Debljina stakla vam neće puno značiti za zaštitu od UV zračenja, jer deblje staklo i dalje neće filtrirati UVA zrake. 

Od sada imate priliku uživati u ugodnoj klimi na vašoj staklenoj terasi tijekom ljeta, te uživati u toplim zrakama sunca tijekom zime. Ovakva investicija se itekako isplati, pogotovo osobama koje rade od kuće. Ove folije će smanjiti potrebu za korištenjem klimatizacijskih uređaja koji mogu biti štetni za zdravlje. 

Izbor UV folija za stakla je poprilično širok, tako da vaš limeni ljubimac može dobiti folije koje će savršeno odgovarati uz dizajn i boju. Nakon što ste se odlučili na zatamnjivanje stakala na vašem automobilu, vrijeme je da izaberete i nijansu odnosno stupanj zatamnjenja. 

Svatko od nas ima različiti ukus i zbog toga se proizvode folije u velikom broju nijansi od 0 do 100% zatamnjenja. No, stupanj zatamnjenja se također odnosi na vaše potrebe. Primjerice, ako nemate garažu ili nadstrešnicu za automobil, onda će vam možda biti potrebniji veći stupanj zatamnjenja. UV folije se također mogu koristiti i na prozorima privatnih i poslovnih zgrada, te ne moraju nužno zatamniti vaše prozore niti zakloniti pogled. 

UV Folije

Koliko su popularne folije s kojima se izbjegava pretjerano zagrijavanje u kući ili stanu, tako su postale nezaobilazne UV folije za auto stakla. Veliki broj vozača preferira folije između 60% i 80% zatamnjenja na zadnjem dijelu vozila. Na ovaj način se postiže idealan efekt hlada u ljetnim mjesecima. Za vrijeme tmurnih dana ove folije vam neće predstavljati problem s vidljivosti. Naravno da je od izuzetne važnosti da zaštitna folija bude kvalitetna.

Bez obzira koji nivo zatamnjenja odaberete, zaštita od topline i UV je skoro ista. U samom startu proizvodnje zaštitnih folija one tamnije su imale bolju UV zaštitu, ali danas je to drugačije. Kada pričamo o zaštitnoj foliji koja se nalazi na strani vozača i suvozača preporučuje se zatamnjenje od 30%. Izuzetno je bitno da ovo zatamnjenje bude u skladu sa Zakonom.

S obzirom na učestale klimatske promjene, zatamnjena stakla su na neki način obavezna oprema svakog automobila. Čak i dermatolozi i različite fondacije za borbu protiv raka preporučuju ove folije kao dio zaštite od štetnih UV zraka.

Iako je folijama glavna uloga zaštita od negativnih utjecaja sunčeve energije, folije utječu i na estetiku automobila. Zbog toga nije ni čudno što neki proizvođači automobila prikazuju svoje nove modele automobila sa zatamnjenim staklima. No, UV folije su isto tako odlično rješenje za svaki dom ili poslovni prostor. Ove folije ne moraju nužno služiti za zatamnjenje, već mogu biti i neprimjetna zaštita za prozor svake zgrade. 

Auto sjenila

Auto sjenila su brzo i jeftino rješenja za vozila. Najčešće se koriste auto sjenila za vjetrobranska stakla koja su privremena te se stavljaju samo u slučaju kad automobil stoji na suncu. Za bočna stakla se mogu koristiti najjednostavnija sjenila koja se samo pričvrste za staklene površine. 

No, takva sjenila se mogu koristiti samo za stražnja bočna stakla. Isto tako, s tim sjenilima ne možete spustiti prozorsko staklo već se moraju skinuti da bi to učinili. Uostalom, nisu baš ni praktična ako imate malu djecu, jer se vrlo lako mogu potrgati. Jedino trajno rješenje za ovaj problem je UV folija za stakla. 

Ne samo da će sve putnike zaštititi od UV zračenja, već će osigurati puno bolju klimu u automobilu zbog svojstva odbijanja zraka koje uzorkuju prekomjerno zagrijavanje. Folije za prozore su daleko učinkovitije od sjenila i daleko praktičnije jer s njima možete potpuno normalno spuštati i podizati prozore te neće smetati nikome. Kvalitetne folije se neće odljepljivati sa stakla vašeg limenog ljubimca i neće se pojavljivati mjehurići. 

Ako montažu povjerite profesionalcima, možete čak dobiti i nekoliko godina garancije na folije. Stupanj zatamnjenja se može odabrati prema željama i potrebama vlasnika, no pazite da sve bude unutar zakona. Primjerice, za vjetrobransko staklo i prednja bočna stakla nije dopušteno nikakvo zatamnjivanje u razini vozačevog pogleda. No, ovdje se mogu postaviti folije koje neće zatamniti stakla već će samo pružiti UV zaštitu i zaštitu od topline. 

Ukrasi na prozorima

Ukrasi na prozorima mogu biti u raznim bojama i oblicima, te služiti za dodatnu privatnost uz to što daju doprinos samoj estetici prostora. Uz mnoštvo boja i dezena koji su dostupni, garantiramo vam da ćete sigurno pronaći ono što pristaje baš vašem prostoru. Od oštrih linija pa sve do nježnih, nenametljivih uzoraka koji su gotovo neprimjetni – svaka folija stvara jedinstveni ambijent. 

Uz modernu proizvodnju čvrstih, otpornih i lako dostupnih staklenih površina, shvatili smo da si možemo stvoriti ugodnije radne i životne prostore koristeći dobrobiti prirodne svjetlosti. Uredski radnici su ovdje pogotovo pogođeni jer većinu svog dana provedu unutar četiri zida. No, uporabom velikih staklenih površina se može izbjeći taj osjećaj 'zatvorenosti' i osigurati prolazak prirodne i zdrave sunčeve svjetlosti. Ne samo to, nego se velike staklene površine koriste i zbog uštede energije. Uz sve prednosti staklenih površina, velika mana je nedostatak privatnosti – ali ne brinite, jer folije će taj problem riješiti u tren oka! 

Ukrasi na prozorima ili staklenim pregradama mogu djelomično zakloniti pogled, tako da i dalje možete uživati u otvorenom prostoru ili pogledu prema van, no niste u potpunosti izloženi. Dovoljno je malo dekoracije kako bi se dobio dojam da je prostorija fizički odvojena a da ipak ostane otvorena i prozračna. Prolaznici će najprije vidjeti dekorativne folije, jer će one biti prvo na što će obratiti pažnju, te će se fokus skrenuti od onoga što se događa u prostoriji. 

 

Komentarito_top