uklanjanje-zasstitne-folije-s-plastike--je-li-mogucce-bez-ossteccenja.jpg

Uklanjanje zaštitne folije s plastične površine – je li moguće bez oštećenja?

Folije za plastične površine su idealno rješenje za probleme s pregrijavanjem, izbljeđivanjem i slično. Ne samo to, nego pomažu očuvati vaše plastične površine kako bi i nakon dugog niza godina izgledale kao nove. Plastični krovovi, ograde, pregrade će imati puno dulji vijek trajanja ako se zaštite kvalitetnim folijama. Toplina i sunčeve zrake je ono što najviše utječe na ovakve površine, te će ove folije spriječiti prekomjerno zagrijavanje koje prostor oko plastičnih površina pretvara u pakao. Nadstrešnice za automobile koje imaju plastične krovne ploče su jeftino i odlično rješenje, no bez folija koje će štititi od pregrijavanja, neće biti od pomoći tijekom vrućih ljetnih mjeseci. No kada prođe određen broj godina, folije je potrebno skinuti i zamijeniti novima – što može biti pravi izazov, a saznajte i zašto!

Kako pripremiti površinu za postavljanje zaštitne folije?

Svaku površinu treba dobro pripremiti za postavljanje zaštitne folije tako da se dobro očisti od svih nečistoća i masnoće. Zbog čestica prašine i nečistoća folije bi se mogle odvajati od površine. Nakon temeljitog čišćenja površine na koju planirate zalijepiti folije, spremni ste za postavljanje istih. Sve što je potrebno je izrezati folije, namočiti podlogu te zalijepiti foliju. Nakon što namjestite foliju, potrebno je lopaticom prolaziti preko folije kako bi se učvrstila, te kako bi svi mjehurići zraka i višak vode izašli van. Nakon toga, treba izbjegavati diranje folije dok se u potpunosti ne osuši i fiksira za površinu. Imajte na umu da se folije mogu postaviti samo na glatke i ravne površine. Na sve površine koje su valovite, rupičaste i slično, folija se neće moći adekvatno učvrstiti. 

Zašto je tako teško skinuti folije s plastične površine?

U pravilu, folije se ne skidaju tako teško i ne bi nikada trebale oštetiti površinu na kojoj se nalaze. No, neki od nas su se susreli s velikim problemima vezanim uz folije na plastičnim površinama kao što su tvrdokorni ostaci ljepila, oštećenja i slično. U nekim slučajevima, folija se čak više ni ne može skinuti. 

Ovdje se radi o velikim greškama koje čine ili prodavači koji prodaju folije za staklo pod folije za plastiku ili kupci koji pak misle da su svake folije iste. Dakle, folije za plastične površine nikada neće prouzročiti štetu na vašim plastičnim, odnosno pleksiglas površinama bez obzira na to koliko dugo su zalijepljene i koliko dugo su izložene suncu. 

Kako se uklanjaju folije s plastičnih površina?

U slučaju da ste odabrali kvalitetne folije za plastične površine, trebale bi se relativno lako uklanjati sa svake površine. Uklanjanje se izvodi jednostavno – folija se doslovno povuče i mehanički skine s površine. Na površini ne bi trebali ostajati tragovi ljepila koji se ne daju skinuti ili oštećenja. 

No, problem nastaje kada se postave folije koje nisu namijenjene za plastiku, te se njihovo ljepilo poveže s površinom u toj mjeri da se folija ponekada više ne može ni skinuti. Mehaničko uklanjanje poput struganja može oštetiti podlogu, isto kao i razna otapala. Od velike pomoći u takvom slučaju vam može biti para, odnosno parni čistač. Para može pomoći da se folija odvoji od površine i da ljepilo oslabi kako bi se lakše uklonilo. 

Osim pare, može pomoći i lagano zagrijavanje fenom no imajte na umu da su plastične površine osjetljive na toplinu. Treba pripaziti da se površina ne bi previše zagrijala jer će to izazvati dodatna oštećenja. 

Ove dvije metode možda pomognu u nekim slučajevima, dok nekima možda neće biti spasa te će biti potrebna zamjena svih oštećenih plastičnih površina. 

Obratite pozornost na vrstu i namjenu folija!

Pri kupnji svake folije vrlo je važno obratiti pozornost na vrstu folije i namjenu jer svaka ima različita svojstva, te drugačije ljepilo. Ljepilo za staklo je prilagođeno staklenim površinama kako bi se folije godinama čvrsto držale na mjestu. No, to isto ljepilo ima drugačiju reakciju u dodiru s plastikom i može prouzročiti ozbiljna oštećenja. 

Folije će biti odlična investicija te stvoriti potpuno novi ugođaj u prostoru – samo budite sigurni da ste odabrali kvalitetne folije i još važnije, folije koje su namijenjene specifično za tu površinu. 

 

Zaštitne Folije Facebook

Komentari



to_top