plasticne-krovne-ploce-i-pregrijavanje-ima-li-spasa.jpg

Plastične ploče za krov - mogu li se izbjeći nesnosne vrućine?

Napravili ste vrtnu kućicu, terasu ili nadstrešnicu i odlučili staviti plastične ploče za krov. Vizualno, daleko je bolje od lima te propušta svjetlost. No, kako se nositi s nesnosnom vrućinom koja se stvara u prostoru iza tih ploča? Za vrijeme ljetnih mjeseci temperature mogu biti nesnosne, a sam boravak iza tih ploča nemoguć. Koja je korist tih ploča, ako ne možemo boraviti ispod njih i uživati u kavi i lijepom vremenu.

Srećom, postoji rješenje i za taj problem, a to su folije za plastične površine. Folija za zaštitu od sunca se može aplicirati na sve plastične površine. Njihova glavna uloga je zaštita od prekomjernog zagrijavanja, ali i UV zaštita. Osim toga, ove folije će zaštititi vaše plastične površine od izbljeđivanja, loma i ogrebotina te će im produžiti vijek trajanja.

S vremenom, plastične površine se mogu oštetiti, postati mutne, a i sunce im može promijeniti kakvoću. Zaštitne folije će vaše ograde od pleksiglasa ili površine poput polikarbonata ili leksana zaštititi od svih neželjenih čimbenika.

Plastične ploče za krov

Mnogi se odlučuju za plastične ploče za krov na nadstrešnicama za automobile. Prije svega jer su jeftine i jednostavne za montažu. Ali kroz plastične ploče sunčeva energija može imati i negativan utjecaj. Temperatura u prostoru ispod ploča može biti nesnosna, a opće je poznato da sunčeva svjetlost može imati negativan utjecaj ako su predmeti konstantno izloženi istoj. U tom slučaju sunčeva svjetlost može izbijeliti i uništiti površine, što se može dogoditi i s vašim automobilom. Da ne spominjemo kako je grozno sjesti u vreli automobil. Ove zaštitne folije će biti spas! Isto vrijedi i za terase, nadstrešnice ili pokrove za bazene.

Plastične valovite ploče

Na tržištu su dostupne različite vrste plastičnih valovitih ploča. Najčešća podjela je po vrsti materijala. Kada biramo plastične valovite ploče bitno je znati za koji prostor su one namijenjene. Zasigurno najkvalitetnije ploče su napravljene od polikarbonata ili polimetakrilata. A jeftinija varijanta su ploče od PVC-a i fiberglasa. One najkvalitetnije plastične valovite ploče u sebi već imaju UV zaštitu. Ako želimo ploče posebno zaštititi možemo to izvesti na jednostavan način uz pomoć zaštitnih folija.

Plastične valovite ploče idealno su rješenje kada moramo natkriti određeni prostor, a crijep nam je jednostavno preskup. PVC plastične valovite ploče su najpristupačnije cijenom ali su i jedan od najstarijih materijala koji se koristi u te svrhe. Ploče nisu skupe, a u isto vrijeme su vrlo jednostavne za postavljanje. Ali one imaju jednu manu, naime djelovanje UV zraka može uzrokovati smanjenje kvalitete plastike i oštetiti ju. S vremenom ona će izgubiti potrebnu kvalitetu. Također, u prostoru ispod tih ploča temperature mogu biti izuzetno visoke, a boravak u tom prostoru gotovo nemoguć. Sunčeva energija ima negativan utjecaj i na predmete koji se nalaze ispod tih plastičnih ploča, te ih svojim djelovanjem može oštetiti. Kako bi to izbjegli, idealno bi bilo ih zaštititi zaštitnim folijama koje će spriječiti starenje plastičnih ploča, ali i negativan utjecaj sunčeve energije kroz njih.

Zaštita prozora

Prozori na kućama, zgradama mogu biti opremljeni različitim zaštitnim filmovima, ali kako bi se ta zaštita pospješila možemo postaviti zaštitne folije. Cilj tih zaštitnih folija je smanjiti utjecaj sunca, vatre, buke, i mnogih drugih negativnih čimbenika. Zasigurno jedne od najpopularnijih zaštitnih folija su folije koje štite od UV zračenja, pucanja stakla. Razne nesreće, potresi, oluje mogu uzrokovati pucanje stakla. Krhotine stakla mogu letjeti po cijelom prostoru, i samim time ozlijediti osobu koja se nalazi u blizini ili napraviti veliku štetu u vašem domu. Uz pomoć ovih zaštitnih folija krhotine stakla će ostati na jednom mjestu. Ove folije su idealno rješenje ako imate djecu, jer djeca kroz igru loptom ili nekim drugim predmetom mogu razbiti staklo i nehotice ozlijediti osobu koja se nalazi u blizini prozora.

Zimi je izuzetno bitno da toplina ostane u kući, a ljeti da toplina ne prodre u kuću. U takvom slučaju folije će zaštiti vaš prostor od negativnih utjecaja sunčeve energije ljeti, a zimi će spriječiti izlazak toplog zraka kroz prozore. Samim time vama će postati ugodnije u vašem prostoru. Zimi možete očekivati manje račune za grijanje, a ljeti za struju. Toplina zimi više neće nesmetano izlaziti kroz staklene površine, a ljeti sunce neće više zagrijavati unutrašnjost.

UV zaštita

Dolaskom ljeta, sve više smo izloženi suncu. Sunčeva svjetlost je zdrava, ali u umjerenim količinama. Kod ljudi sunčeva energija jača obrambene mehanizme u organizmu, ali prekomjerne količine sunca mogu imati i negativne učinke, kako na ljudsko tijelo, tako i na okoliš. Kod ljudi, prekomjerne količine sunčeve energije mogu uzrokovati melanome, dok vaš namještaj, unutrašnjost automobila mogu posvijetliti i izgubiti onu ljepotu zbog koje smo ih na prvom mjestu i kupili.

Toplina i UV zrake kroz staklo imaju još veći prodor, a kroz staklene površine će njihov efekt imati još i veći utjecaj. Toplina i UV zrake će manje prolaziti kroz plastiku te će boravak ispod takvog pokrova biti znatno ugodniji. Još ako dodamo zaštitne folije koje štite od negativnih čimbenika, boravak će u tom prostoru biti ugodniji i imat će povoljan učinak na vaše zdravlje, posebno jer će UV zaštita biti na visokoj razini. UV zrake kroz staklo više neće moći tako lako prodirati u unutrašnjost prostora.

Prozorske folije kao zaštita od nesnosne vrućine

Klimatske promjene su uzrokovale povećanje temperatura. Još ako vam je prostor okrenut ka jugu, zaštita od sunca i UV zaštita je posebno potrebna. Godinama se proizvode različiti uređaji kojima je glavni zadatak rashladiti prostor. Prozorske folije zbog svojih svojstava također pomažu kod rashlađivanja prostora, jer svojim sastavom mogu smanjiti temperaturu do nekoliko stupnjeva.

Prozorske folije koje služe kao zaštita od vrućine namijenjene su gotovo za sve staklene površine. One ne samo da će zaštititi vaš prostor od topline, već će i sačuvati i vaš interijer od izbjeljivanja. Možemo zaključiti da je glavni cilj zaštitnih folija da smanji prekomjerno zagrijavanje u prostoriji, ali u isto vrijeme ublažiti svjetlost i blještavilo.

Zaštitne Folije Facebook

Komentari



to_top