mutno staklo.jpg

Mutno staklo - Kako izbjeći mijenjanje cijelih staklenih površina?

Zaštitne Folije Instagram

Ako ste imali dvojbe uzeti prozirno staklo ili pak mutno staklo za prozore, onda znate koliko ta odluka može biti teška. No, sad više nema potrebe za tim – jer postoji moderno rješenje uz pametne folije za staklo. Mnoge površine će u nekom momentu morati biti zamagljene, nebitno da li to zahtjeva okruženje oko vas ili nešto drugo. Svatko tko ima staklene stijene na terasi koja gleda na cestu ili nešto slično želi privatnost, ali u isto vrijeme mogućnost uživanja u pogledu. Za sve takve površine tu su zaštitne folije koje svaku staklenu površinu može pretvoriti u mutno staklo za prozore.

Ove folije jednostavnim pritiskom gumba mijenjaju mutno staklo u prozirno i obrnuto. Naravno one moraju biti pod utjecajem napona. Stoga, nije ni čudo da se baš ovakva folija brzo pretvorila u trend. Svako glatko staklo je moguće oblijepiti ovakvom folijom te je kompatibilna čak i sa solarnim i sigurnosnim folijama.

Mutno staklo

Uredski prostori često zahtijevaju mutno staklo, posebno u sobama za sastanke. Ali isto tako ponekad je potrebno da te staklene površine budu prozirne. Iako su pametne folije za stakla idealne za urede, u današnje vrijeme se čak koriste i za kupaonice koje imaju velike prozore ili stakleni zid. Čini se kao magija, no zapravo djeluju na vrlo jednostavan način!

Folije su izrađene od PET koji ima elektro optička svojstva, te ga sačinjavaju molekule polimera s tekućim kristalima. Orijentacija tih kristala određuje hoće li folija biti prozirna ili mutna – a taj se postupak aktivira električnom energijom. Kada su u ON načinu rada, folija će biti prozirna – molekule tekućeg kristala će se posložiti paralelno jedna uz drugu te će svjetlost lako prolaziti kroz foliju. Kad stavite u OFF, folija će biti neprozirna – molekule će se raspodijeliti nasumično te svjetlost neće moći lako prolaziti.

Ovo je praktično rješenje, koje omogućuje lakše održavanje i bolju higijenu jer u potpunosti mijenja funkciju zastora. Naravno, postoje i stakla koje imaju istu ovakvu funkciju, no daleko su skuplja. Folije su uvijek praktičnije i jeftinije rješenje od mijenjanja cijelih staklenih površina.

Prozirna folija za staklo

Prozirna folija za staklo ima više zadataka. Neka osnovna svojstva prozirne folije za staklo su zaštita vaših staklenih površina od negativnih čimbenika iz okoliša, poput sunčev energije, UV zraka. Također zaštitit će vas od mogućih krhotina u slučaju pucanja prozora. U mnogo slučajeva, krhotine stakla mogu izazvati ozbiljne ozlijede. Čak opasne po život. Kako bi bili sigurni da su naši prozori u potpunosti zaštićeni, prozirna folija za staklo je idealno rješenje.

Mutno staklo - Kako izbjeći mijenjanje cijelih staklenih površina?

Kao što smo već spomenuli, u mnogim slučajevima naša okolina će zahtijevati da neke od staklenih površina budu zamagljene. Primjerice, godinama niste imali susjede, i mogli ste imati prozirne staklene površine. Ali kako su vam se susjedi doselili, vrijeme je da zaštitite svoju privatnost. U nekim slučajevima i oni to mogu zahtijevati od vas. Na prvu vam se može činiti kao veliki trošak, ali ne mora biti. Već smo spomenuli mutne folije, koje mogu biti idealno rješenje u takvim situacijama. Jeftinije rješenje koje može poslužiti kao i projektno platno. Da, dobro ste pročitali. Prozirna staklena površina koja se u sekundi pretvara u neprozirnu površinu. Više nam ni mutno staklo za prozore ne bi trebalo predstavljati problem, jer postoji jednostavno rješenje.

Projektor i platno

Projektor i platno su sastavni dio svakog većeg ureda. No ponekad je nezahvalno pomicati projektor i platno, namještati ga da bude točno na onome mjestu gdje je idealna slika. A ono najbitnije, zauzima prostor kojeg ponekad može nedostajati. U takvim slučajevima, idealno rješenje su zaštitne folije koje služe kao projektno platno Folija koja se može montirati na bilo koju staklenu površinu. Više se nećemo mučiti oko namještanja platna, a projektor i platno u starom obliku će otići u povijest.

Zidno platno za projektor

Na tržištu možemo pronaći različite mutne zaštitne folije koje su idealne kao platno za projektor. Montaža ove folije moguća je na bilo koji staklenu površinu. Prozirna površina sada postaje neprozirna. Ovom zaštitnom folijom ne samo da ćete dobiti zaštitu od pogleda i privatnost, već i malo kućno kino. Ili ako je riječ o uredskom prostoru idealnu sobu za sastanke s projektnim platnom. Više nećete morati brinuti o tome da li imate dovoljno mjesta za projektno platno, ili hoće li neko zapeti za njega. Jednostavno, praktično i efikasno rješenje za sve prostore gdje je potrebno projektno platno.

Zaštita stakla od sunca

Klimatskim promjenama temperature zraka sve više rastu, a sunčeve zrake su sve opasnije. Ne samo da mogu negativno utjecati na ljudsko tijelo, već mogu imati i negativan utjecaj na vašu okolinu. Unutrašnjost automobila, namještaj koji se nalazi uz vaše staklene površine su također zahvaćeni. Opće je poznato da sunčeva energija može na neki način uništiti vaš interijer, ili unutrašnjost automobila. Zbog toga je bitno da se staklene površine zaštite od sunca.

Na tržištu postoje različite folije koje će vaše prostore učiniti ugodnijim mjestom. Nebitno da li je riječ o vašem automobili, ili kući. Glavni cilj ovih zaštitnih folija je zaštiti prostor od prekomjernog zagrijavanja i negativnih UV zraka. Svi znamo kako pakleno može biti u vašem automobili ljeti. Uz folije ta se temperatura može reducirati, pa će vam biti puno lakše rashladiti vaš automobil. A vaš prostor će postati ugodniji.

Tamna stakla

U prošlosti su tamna stakla koristile većinom poslovne zgrade i trgovine, a danas se time mogu pohvaliti i privatne kuće i stanovi. Tamna stakla imaju dekorativnu ali i zaštitnu funkciju – štite prostor od negativnih učinaka sunčeve energije. Najveći problem za većinu ljudi je cijena, jer takve staklene površine mogu biti skupe. Zbog toga postoji jeftinije rješenje u vidu zaštitne folije. Zaštitne folije koje će zamijeniti tamno staklo je izuzetno jednostavno aplicirati na staklenu površinu.

Tamne zaštitne folije će zaštititi vaš prostor od prekomjernog zagrijavanja, ali će ublažiti i svjetlinu uzrokovanu sunčevim svijetlom. Uz to će i zaštititi unutrašnjost od utjecaja UV zraka. Naravno, kada je riječ o zaštiti vaših automobila, bitno je da se prati zakonska regulativa, jer postoje propisani standardi po kojima se staklene površine vašeg automobila mogu zaštiti. U slučaju poslovnih prostora, kuća ili stanova je situacija drugačija.

Komentari



to_top