prevencija-i-popravak-staklenih-vrata-u-nekoliko-koraka.jpg

Prevencija loma i popravak staklenih vrata u nekoliko koraka!

Svaka šteta je trn u oku, a posebno kada se radi o staklenim površinama jer tada postoji rizik od širenja pukotine. Najčešće oštećenje na staklenim vratima su uglavnom krhotine koje se mogu popraviti. Često se dogode i oko nosača koji se istroše nakon nekog vremena zbog opterećenja. Šarke na vratima se često znaju slomiti, a štetu može izazvati i neispravna kvaka na vratima. Neusklađena i nepravilno postavljena staklena vrata mogu također biti veliki problem i predstavljati opasnost za sve ukućane. 

Sigurnosno staklo ili obično staklo?

Iako se danas u većini slučajeva koristi sigurnosno staklo, u prošlosti su se staklena vrata radila s običnim prozorskim staklima. No, takva vrata se mogu pronaći i danas u mnogo kućanstava te predstavljaju opasnost, posebice za malu djecu. Takva stakla se u slučaju loma pretvore u opasne velike komade stakla koji mogu nanijeti teže ozljede. Iz tog razloga se u današnje vrijeme zakonski regulira uporaba sigurnosnog stakla i proizvodnja istog. 

No, to ne znači da se takvo staklo ne može razbiti, već da se prilikom loma neće raspasti na dijelove oštrih rubova. Takvo staklo će se rasprsnuti u mnogo malih djelića i trgati se cijelom površinom, počevši od oštećenog mjesta. Postoje i ojačana sigurnosna stakla koja je teže razbiti, poput protuprovalnih. Takva stakla su odlične kvalitete ali su vrlo skupa te ih više čak ne koriste ni ustanove poput banaka – već se odlučuju za folije za zaštitu od krhotina i provala. 

Popravci manjih oštećenja

Krhotine na staklu se nikako ne bi trebale previše dirati, posebice kada je riječ o sigurnosnom staklu. Postoji šansa da se krhotina popravi uz epoksidnu smolu ili druga posebna sredstva koja će zapuniti i vezati slomljene dijelove. Postoje gotovi setovi za popravak staklenih površina i vjetrobranskog stakla. Takav set možete osim na staklima automobila upotrijebiti i na ostalim staklenim površinama u kućanstvu. 

Imajte na umu da ovo treba vrlo pažljivo izvoditi i pratiti sve upute proizvođača. Sigurnosno staklo se tijekom takvog popravka može u potpunosti rasprsnuti. No, ako postoji mogućnost da se izvede takav popravak, uštedjet će vam mnogo novca i vremena. Ako se sve dobro izvede, pukotina se ne bi trebala vidjeti i staklo bi trebalo izgledati kao novo. 

Folije kao najbolja prevencija 

Folije za zaštitu od krhotina i provale su najbolja prevencija a i potpuna zaštita sigurnosti. Staklo s ovim folijama će biti vrlo teško razbiti a i ako se razbije, sve krhotine će se zadržati na foliji. Čak i kod sigurnosnog stakla, lom će dovesti do malih komadića koji mogu završiti u kosi ili upasti u oko. Sigurnosna stakla također znaju sama od sebe pucati, te se takav događaj često opisuje kao 'eksplozija' stakla. Staklo se doslovce može razletjeti po čitavom prostoru bez da je ikada bilo oštećeno. 

Takav događaj se ne može spriječiti jer se većinom radi o tvorničkoj grešci, no folija za staklo će zadržati sve to na mjestu kako ne bi došlo do ozljeda a i skratit će vam muke čišćenja. Folije su cjenovno pristupačne te se vrlo lako postavljaju uz svega nekoliko jednostavnih alata koje vjerojatno već imate kod kuće. Detaljne upute za postavljanje folija se vrlo lako mogu pronaći na internetu. 

U slučaju da nemate vremena ili niste sigurni da je to posao za vas, lako se možete dogovoriti za montažu od strane profesionalaca. Postavljanje folija neće remetiti svakodnevne aktivnosti u prostoru ni zahtijevati posebnu pripremu. Nakon aplikacije, trebat će neko vrijeme da se folija potpuno fiksira, no nakon toga folije ne zahtijevaju nikakvo specifično održavanje. 

 

Zaštitne Folije Facebook

Komentari



to_top