mogu-li-folije-za-auto-stakla-zamijeniti-folije-za-prozore.jpg

Mogu li folije za auto stakla zamijeniti folije za prozore?

Koja je razlika između zatamnjena prozora i folija za prozore? Mnogi će pomisliti da pričamo o istoj stvari, ali to ustvari nije tako. U oba slučaja nanosimo foliju na staklenu površinu, ali u pitanju su dvije različite folije. Zaista, obje folije štite od UV zraka, topline, svjetlosti, ali to je uglavnom jedina sličnost između te dvije folije. Samim dizajnom i namjenom su drugačije.

Zatamnjenje prozora na automobilima

Zatamnjenje prozora na automobilima ima dugu povijest u automobilskom svijetu. Boja, odnosno folija kojom se zatamnjuju prozori na automobilu posebno je dizajnirana za auto stakla. Njen glavni cilj je da apsorbira sunčevu energiju, te da smanji količinu sunčeve energije koja prolazi kroz staklenu površinu. Naravno, postoji zakonska regulativa kojom je određeno koliko može biti najveća zatamnjenost. Ta zatamnjenost može varirati od zemlje do zemlje, ali bitno je da prednji dio automobila, odnosno auto stakla na prednjem dijelu automobila nisu zatamnjena. Jer zatamnjenjem ne bih imali više dovoljnu preglednost, koja je izuzetno bitna kada se nalazite na cesti.

Kod stanova, kuća, zgrada, situacija je drugačija. Tu ne postoji zakonska regulativa i možete postaviti foliju koju želite. Na tržištu je dostupan veliki broj različitih zaštitnih folija koje će odgovarati svačijem ukusu, željama i potrebama.

Folija za auto staklo umjesto folije za prozore?

Mnogi su se zasigurno pitali može li se folija za auto staklo montirati na prozore kuće, stana, zgrade. Odgovor je sasvim jednostavan, ne! Prije svega, ona nije dizajnirana kako bi se mogla aplicirati na ravnu staklenu površinu. Te samim time bi moglo doći do oštećenja ravnih staklenih površina na vašem prostoru. Isto tako, zaštitne folije za prozore ne možete montirati na automobil.

Folija za prozore je dizajnirana tako da odbaci toplinu, UV zračenje, ali u isto vrijeme nam daje dovoljnu količinu svjetlosti i čist pogled. U većini slučajeva, radit će na principu refleksije, koja za zadatak ima odbiti toplinu od prozora. Ali to nije nešto što želite na vašem automobilu. Zamislite samo da se vozite i u susret vam dolazi automobil čija stakla reflektiraju sunčevu energiju direktno u vas. Ne bih vam baš bilo ugodno voziti se u takvim uvjetima.

Obje folije imaju svoju primjenu i trebali bi se držati toga. Najidealnije bi bilih bilo kada bi odabir i montažu zaštitne folije prepustili stručnjacima. Oni će na najbolji mogući način odabrati koja je idealna folija za vaš automobil, odnosno prostor.

Zaštitne Folije Facebook

Komentari



to_top