kako-pravilno-lijepiti-folije-za-namjesstaj-i-zidove.jpg

Kako pravilno lijepiti folije za namještaj i zidove?

Folije za namještaj i zidove zauzimaju jedno od vodećih mjesta za uređenje doma u današnje vrijeme. Dok se neki još čvrsto drže boje, valjaka i kistova, većina je otkrila da uz pomoć folija može puno brže preurediti svoj namještaj ili zidove. Aplikacija folija na namještaj ili zidove ne zahtijeva puno pripreme i neće napraviti nered kao što to čini boja. Ne morate pripremati okolni prostor kao kod bojenja te se ne morate brinuti o čišćenju nakon što je posao obavljen. 

Iako ne zahtijevaju brušenje, skidanje boje ili slično, vaš namještaj ili zidovi moraju biti spremni za folije. To podrazumijeva da je površina čista, te da nema udubina, krhotina ili vijaka koji vire van. Dakle sve površine je potrebno oprati i obrisati, dok zidove treba očistiti od prašine i paučine. Pa čak i ako na prvu ne vidite paučinu, dobro je još jednom proći po zidu i osigurati se kako se kasnije folija na tom mjestu ne bi odljepljivala. 

Ljepilo na folijama se aktivira vodom, tako da se sve glatke površine poput namještaja trebaju namočiti odmah prije postavljanja folije. No, prije nego krenete lijepiti foliju, potrebno ju je izrezati u odgovarajuće dimenzije. Ako se postavlja na namještaj, bit će lakše manevrirati i namjestiti foliju da točno odgovara rubovima. 

Bit će vam od koristi da imate još jednu osobu uz sebe za pomoć u slučaju da se radi o većoj površini. Dekorativne folije dolaze u rolama ili već izrezane na određene dimenzije no sigurno vam jedna neće biti dovoljna čitav zid. No, ako se folije zalijepe tik jedna uz drugu, prijelaz će biti neprimjetan. Naravno, folija se može lijepiti na način koji vama odgovara i prilagoditi bilo kojim dimenzijama, potrebno ju je samo odrezati. 

Nakon što odrežete foliju, namočite površinu ili poleđinu same folije te je prislonite i namjestite na površinu. Kod zidova budite pažljiviji, jer nećete moći manevrirati folijom kao kod glatkih površina. Nakon toga, potrebno je uzeti lopaticu za istiskivanje mjehurića zraka te proći cijelu površinu folije kako bi se folija u potpunosti zalijepila za površinu ispod. Kada je folija aplicirana, treba pričekati barem nekoliko sati da se sve potpuno osuši i da se ljepilo u potpunosti učvrsti kako bi folija bila fiksna i nepomična. Uživajte u novom ruhu vašeg interijera!

 

Zaštitne Folije Facebook

Komentari



to_top