kako-djeluje-folija-za-zastitu-od-sunca.jpg

Kako djeluje folija za zaštitu od sunca?

Zaštitne folije za prozore su odlično rješenje u borbi protiv prekomjerne topline i UV zračenja. Ovisno o varijanti, mogu nuditi i privatnost i ugodnu zaštitu od odbljeska. Na neke prozore može biti teže pričvrstiti rolete ili neke druge vrste sjenila, što folije čini idealnim rješenjem.

Odbijanje sunčeve toplinske energije

Folije koje štite od sunca su uglavnom izrađene od polietilen tereftalata ili PET-a, koje imaju svojstva odbijanja sunčevog zračenja. Iz tog razloga toplinsko zračenje ne može prodrijeti u prostor a temperatura može ostati ugodno hladna. Postoje razne folije, od kojih svaka ima malo drugačija svojstva ili premaze, tako da je lako pronaći odgovarajuću foliju. Mogu se pronaći razne boje, folije s aluminijskim premazom koje imaju zrcalni efekt, te folije različitog stupnja zatamnjenja. 

Pri kupnji treba obratiti pozornost na prednosti i mane svake folije. Obratite i pozornost na to koliko vam je svjetlosti potrebno u prostoriji jer što tamniju foliju uzmete, to će manje svjetla ulaziti u prostor. Naravno, tamne folije upijaju puno više topline, no treba dobro odvagati sve prednosti i nedostatke kako bi osigurali dugoročno rješenje. 

Prednosti folija za zaštitu od sunca

Velika prednost folija je što dio folija koje imaju efekt zrcala mogu osigurati dodatnu privatnost. Pogled izvana prema unutra će biti blokiran, dok će se iznutra i dalje sve vidjeti prema van. To je odličan način za dobivanje privatnosti, bez sjedenja iza zatvorenih roleta.

Druga prednost je što se lako postavlja na bilo koju staklenu površinu. Primjerice, idealno je za krovne prozore ili staklene zidove i staklene stijene. 

Cijena ovih folija može biti daleko manja od sjenila, roleta i tendi, koje možda neće biti tako učinkovite. 

Nedostatci folija za zaštitu od sunca

Glavni nedostatak bi mogla biti refleksija zbog specijalnog premaza na nekim folijama. Sunčeve zrake se reflektiraju efektom zrcala, pa tamo mogu stvoriti neželjene svjetlosne efekte u drugim prostorijama. To je najbolje provjeriti prije nego se folija pričvrsti. 

Tamnije folije su vrlo učinkovite ljeti, no zimi mogu predstavljati problem. U tamnijim mjesecima, dok se trudimo uhvatiti i zadnju zraku sunca, ove folije će onemogućiti prolaz prirodne svjetlosti te će se povećati potreba za korištenjem električne energije i grijanja. No, ako se dobro procijeni potreban stupanj zatamnjenja, folije ne bi trebale predstavljati problem ni u zimskom razdoblju. 

Savjeti za pričvršćivanje folija 

Razmislite o mjestu gdje su vam potrebne folije. Postoje folije za vanjsku i unutarnju aplikaciju, te je glavna prednost vanjske to što se ne zagrijava staklo. No, takve folije će imati i nešto kraći vijek trajanja od onih koje se postavljaju iznutra. 

Folije obično traju oko deset godina, no sve ovisi o vremenskim uvjetima kojima su izložene. Kako bi odabrali idealnu foliju, pitajte stručnjake za više savjeta i preporuke. Uz veliki izbor, vrlo lako će biti pronaći savršenu foliju za vaš prostor.

 

Zaštitne Folije Facebook

Komentari



to_top