istina-ili-mit-mora-li-zasstitna-folija-biti-tamna-da-bi-funkcionirala.jpg

Istina ili mit: Mora li zaštitna folija biti tamna da bi funkcionirala?

Zaštitne Folije Instagram

Tijekom godina, mnogi su misli da bi zaštitne folije za prozore trebale biti tamne da bi djelovale. Ali to i nije baš tako. Zaštitna folija ne mora biti tamna kako bi se kontrolirala količina sunčeve energije koja ulazi u unutrašnjost prostora. Na oko prozirna zaštitna folija može jednako učinkovito zaštititi prostor kao i tamna folija za prozore.

Zasigurno jedan od razloga zbog koji mnogi misle upravo to je činjenica da su se u prošlosti zaštitne folije povezivale s toniranjem. Rane folije su uglavnom bile obijane, te što je folija bila tamnija to je više sunčeve energije adsorbirala. Odnosno što je bila sjajnija to je više topline odbijala.

Zaštitne folije u današnje vrijeme

Današnje zaštitne folije i dalje su izrađene od poliestera, ali je ogroman napredak u samom izgledu folija. Na tržištu je dostupan širok izbor raznih folija, različite primjene. Folije za prozore mogu imati mnogo različitih premaza, od kojih je svaki dizajniran da štiti vaš prostor. Folije mogu biti različite debljine, boja, imati više ili manje slojeva, imati premaze otporne na ogrebotine i slično.

Same folije za prozore mogu apsorbirati veliku količinu sunčeve topline. Njihov glavni zadatak je da reflektira sunčeve zrake, i samim time spriječi ulazak topline u prostor. Odnosno, u zimskim mjesecima sprječavaju gubitak topline iz prostora. Samim time možemo značajno uštedjeti na računima za energiju.

Iako prozirne, folije mogu smanjiti krajnjem potrošaču račun, te održavati unutarnju temperaturu ugodnom. Smanjit će i odsjaj sunčeve energije, blokirati UV zračenje ali i dodati određenu dozu sigurnosti na vaše staklene površine.

Izuzetno je bitno da zaštitna folija propušta dovoljno svjetlosti u prostor. Što veći postotak koji folija propušta to je folija prozirnija. Zaštitne folije koje imaju propusnost svjetlost 25% će biti dosta tamne. Dok one koje propuštaju od 65-75% svjetlosti izgledat će gotovo bistro. Zaštitna folija mora biti kvalitetna, jer samo tako će spriječiti negativne čimbenike da utječu na vaš prostor.

Komentari



to_top