zasto zatamniti stakla na autu.jpg

4 razloga zašto zatamniti stakla na autu

Zaštitne Folije Instagram

SIGURNOST putnika i imovine

Zatamnjena stakla pružaju izvrsnu zaštitu od pogleda. Zatamnjena stakla mogu pomoći u zaštiti privatnosti vozača i putnika u vozilu tako što otežavaju pogled drugima u vozilo. To je korisno u situacijama kada se u vozilu prevoze vrijedne stvari ili kada želite izbjeći privlačenje neželjene pažnje.

Folija na prozorima automobila može pružiti i dodatnu sigurnost od provale. Kada je folija postavljena na staklo, provalniku može biti teže provaliti u vozilo jer će folija zadržati staklo na mjestu čak i kada se slomi. To može povećati vrijeme koje je potrebno za provalu, dajući vlasniku vozila više vremena da pozove policiju ili pobjegne s mjesta događaja.

ZAŠTITA od sunca

Zatamnjena stakla pomažu u zaštiti vozača i putnika od UV zračenja. UV zrake mogu uzrokovati oštećenja kože i očiju, a dugotrajno izlaganje može biti štetno. Zatamnjena stakla mogu blokirati veći dio UV zračenja, što pomaže u smanjenju rizika od štetnih učinaka UV zračenja.

Zatamnjena stakla smanjuju  odsjaj koji može uzrokovati zasljepljivanje i smanjiti vidljivost. To može biti posebno korisno u vožnji u jutarnjim ili popodnevnim satima kada sunce stvara snažan sjaj i odsjaj na staklima vozila.

ZAŠTITA od loma

Folija na prozorima automobila može pružiti zaštitu od loma stakla na nekoliko načina.

Prvo, folija može pomoći u sprječavanju loma stakla tako što se postavlja između stakla i vanjske površine. Ova folija je obično napravljena od poliestera ili drugih sličnih materijala koji su otporni na udarce i lomove. Kada se postavi na staklo, folija može djelovati kao zaštita od kamenčića, grana i drugih predmeta koji mogu udariti u staklo i uzrokovati lom.

Drugo, folija može pomoći u sprečavanju ozljeda u slučaju loma stakla. Kada se staklo slomi, folija će zadržati staklene fragmente na mjestu, sprječavajući ih da se rasprše po vozilu. To može smanjiti rizik od ozljeda od oštrih staklenih fragmenata, što je osobito važno u slučaju sudara ili drugih ozbiljnih nesreća.

Treće, folija može pomoći u održavanju integriteta stakla nakon loma. Kada se staklo slomi, folija može pomoći u sprečavanju daljnjeg širenja pukotina i loma, čime se održava strukturna cjelovitost stakla. To može pomoći u sprečavanju curenja vode u vozilo i drugih problema koji mogu nastati zbog oštećenog stakla.

UŠTEDA goriva

Automobili s zatamnjenim staklima mogu imati neke prednosti kada je u pitanju ušteda goriva, posebno u kontekstu korištenja klima uređaja.

Jedna od prednosti zatamnjenih stakala je ta što ona mogu smanjiti količinu sunčeve svjetlosti koja ulazi u vozilo. To može smanjiti potrebu za korištenjem klima uređaja, posebno u vrlo vrućim i sunčanim danima. Korištenje klima uređaja može biti vrlo zahtjevno za motor vozila, što zauzvrat povećava potrošnju goriva. Stoga, ako se koristi manje klima uređaja, može se ostvariti značajna ušteda goriva.

Uz to, zatamnjeni prozori pomažu u održavanju temperature unutar vozila tako što  sprečavaju ulaz sunčevim zrakama koje povećavaju temperaturu unutar kabine, što dodatno smanjuje potrebu za korištenjem klima uređaja. Prema jednoj studiji koju je provela organizacija American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE) u SAD-u pokazala je da korištenje zatamnjenih stakala na vozilu može smanjiti potrošnju goriva za oko 1%, ovisno o modelu vozila i uvjetima vožnje. 

Važno je napomenuti da bi se ušteda goriva mogla razlikovati od vozila do vozila, jer ima mnogo faktora koji utječu na potrošnju goriva, kao što su veličina motora, aerodinamičnost vozila, težina, brzina i uvjeti vožnje. Međutim, u kombinaciji s drugim strategijama uštede goriva, kao što su redovito održavanje vozila, vožnja sa nižom brzinom i smanjenje opterećenja vozila, korištenje zatamnjenih stakala može pomoći u smanjenju potrošnje goriva i troškova vožnje.

Komentari



to_top