stite-li-auto-stakla-od-sunca-i-opeklina.jpg

AUTO STAKLA - Mogu li nas zaštititi od opeklina?

Prije nego spomenemo štetnost UVA zračenja, treba razjasniti jedno. Je li moguće dobiti opekline u autu? Naravno, opekline od sunca se itekako mogu dobiti nakon dužeg boravka u vozilu. Iako te opekline neće biti izrazito opasne, to ne znači da vam isti ti prozori pružaju zaštitu od UVA zračenja. Dok vjetrobransko staklo štiti, to nije slučaj s bočnim staklima.

Drugim riječima, bočna auto stakla propuštaju štetne UV zrake te nakon dužeg boravka u automobilu zbilja možete zadobiti opekline, što će pogotovo biti vidljivo na onima svijetle puti s osjetljivom kožom. U slučaju da provodite dosta vremena u automobilu, to može postati ozbiljan problem za vašu kožu i zdravlje. Spriječite štetan utjecaj UV zraka na važu kožu već danas uz kvalitetne folije za auto stakla.

Folija za zatamnjivanje prozora učinkovito štiti od UV Zraka

UV zračenje dolazi iz nekoliko izvora, bilo umjetnih poput kreveta za sunčanje ili prirodnih kao što je sunčeva svjetlost. Sunce je najvažniji izvor UV zračenja, a UV zrake se dijele prema valnoj duljini; UVA kao najduža, UVB srednja i UVC kratka valna duljina.

Koja je razlika između najpoznatijih UVA i UVB zraka? UVA zrake ne djeluju odmah na kožu nego tek nakon dužeg perioda. Nakon skoro godinu dana koža je naborana, ima mrlje, a u najgorim slučajevima javlja se karcinom kože. UVB zrake izazivaju opekline nakon duljeg izlaganja suncu. Za razliku od UVA zraka koje štete dugoročno gledajući, posljedice UVB-a se ubrzo vide u obliku pečenja, boli i crvenila.

Za svaku osobu koja provodi puno vremena u automobilu, postoji veći rizik da zadobije opekline od sunca. Naravno, to se neće primijetiti odmah nego će se oštećenja na koži pokazati tek nakon nekoliko godina. No, tada će već biti nemoguće ispraviti štetu koje je sunce nanijelo vašoj koži.

Folije za zatamnjivanje prozora ne samo da će spriječiti štetne zrake koje uzrokuju prerano starenje, opekline i mrlje, nego će doprinijeti ugodnijoj klimi u vašem vozilu. Zatamnjivanje stakala će osigurati nižu temperaturu ljeti i spriječiti prekomjerno zagrijavanje vozila. Kvalitetna folija za zatamnjivanje prozora je trajno rješenje za svako vozilo.

Auto sjenila kao privremeno rješenje

Unatoč tome što postoje razna auto sjenila, treba znati kako ona nisu trajno, a niti najbolje rješenje. Zamislite samo znatiželjno dijete koje proučava svijet oko sebe. Teško je očekivati da će sjenila ostati na svom mjestu, pogotovo ako ih se pravilno ne postavi. Auto sjenila narušavaju pogled i većinom ne prekrivaju cijele prozore. Osim toga, mogu se aplicirati samo na stražnja bočna stakla.

Puno bolje rješenje su folije za auto stakla. Takva zaštita doprinosi ne samo većoj sigurnosti nego i privatnosti. Zatamnjena stakla u nekoliko nijansi istovremeno nude rješenja za zaštitu od topline i sunca te smanjuju odbljesak. Kad se razmišlja o zdravlju ne samo djece nego i odraslih, treba poduzeti sve potrebno, a u ovom slučaju potrebna je samo nadogradnja limenog ljubimca.

Naravno, potrebno je paziti kakve folije se koriste. U slučaju loše kvalitete, folije će se brzo početi odljepljivati na rubovima te će se pojavljivati mjehurići preko cijele površine. Ne samo to, nego postoji mogućnost da neće ni pružati nikakvu zaštitu od UV zraka i topline.

Stakla za automobile – vrste i kvaliteta

Postoje različite vrste automobilskih stakala kao primjerice laminirano, kaljeno, te različita stakla s premazima I dodatcima, ovisno o proizvođaču. Laminirano staklo je proizvedeno spajanjem jednog ili više PVB međuslojeva između dva ili više slojeva stakla. Takvim postupkom se dobiva kvalitetno, čvrsto staklo s dobrom sposobnosti blokiranja UV zraka te izdržljivost kod naglih promjena temperature. Ovakva stakla blokiraju UV zrake, no većinom se koriste samo za izradu vjetrobranskog stakla.

Automobilsko kaljeno staklo je ono koje se najčešće koristi za bočna stakla jer je izrada jednostavnije I jeftinija. Proizvodi se tako da se zagrije do točke omekšavanja, a zatim naglo hladi kako bi se postigla što veća kompresija na površini stakla. To izaziva naprezanje unutar staklene površine, što povećava čvrstoću stakla.

Ovakva stakla su izuzetno čvrsta I otporna na udarce te ih je vrlo teško razbiti. Također, vrlo dobro podnosi promjene u temperaturi i osim toga, odlikuje se visokom sigurnošću jer u slučaju da dođe do loma stakla, ono će se rasprsnuti u sitne komadiće te neće nanijeti ozbiljne ozljede osobama unutar automobila.

Dodatci na staklima poput grijača se mogu uzeti kao dodatna oprema ako naručujete novi automobil, iako je moguće I u polovan automobile ugraditi nova stakla. No, to je obično vrlo skupo i malo ljudi se odlučuje na takav pothvat.

Ugradnja auto stakla

Ugradnja auto stakla je isplativa samo u slučaju da je došlo do nezgode gdje se staklo okrhnulo ili razbilo pa nemate drugog izbora. U slučaju da imate osiguranje, skinut ćete sa sebe brigu o cijenu popravka. No, u slučaju da razmišljate mijenjati stakla zbog dodatnih karakteristika kao zaštita od topline, UV zračenja I slično, teško da će vam se investicija isplatiti.

U ovom slučaju, folije su najbolje rješenje – I najjeftinije! Zamjena vjetrobranskog stakla vas može koštati nekoliko tisuća kuna, ovisno o godini, marci I modelu vašeg vozila. Ako mislite da su bočna stakla jeftinija, varate se! U nekim slučajevima će vas bočna stakla koštati gotovo koliko i vjetrobransko staklo.

Razlog tomu je izuzetno mala potražnja, gdje jedan dobavljač može imati monopol na tržištu. Ako već inzistirate na tvornički zatamnjenim staklima, postoje folije koje će dati upravo taj efekt, te možete birati stupanj zatamnjenja u širokom spektru. Ako odaberete kvalitetne folije, ne morate se brinuti o nastanku mjehurića ili odljepljivanju folije. Vaša folija za zatamnjivanje prozora će godinama stajati na mjestu te čuvati vaša automobilska stakla od ogrebotina.

Zatamnjivanje prozora na kući

Folija za zatamnjivanje prozora se također može postaviti i u vaš dom, na bilo koji prozor. Najčešće se koristi za terase zatvorene u staklu ili vanjske staklene ograde. Ove folije pružaju zaštitu od pogleda te u isto vrijeme sprječavaju prekomjerno zagrijavanje prostorija – čime vam osiguravaju uštedu na energiji.

Pretjerano korištenje klima uređaja može uzrokovati razne zdravstvene probleme, što daje dodatan razlog za odabir ovakvih folija. Ove folije djeluju tako da odbijaju UV zrake i dio topline koja uzorkuje prekomjerno zagrijavanje prostora ljeti. Više ne morate izbjegavati terasu preko ljeta ili je zamračivati, već možete uživati u ugodnoj temperaturi i dnevnoj svjetlosti.

Zaštitne Folije Facebook

Komentari



to_top