folije-za-vrata-najbolje-rjesenje-za-privatni-ili-javni-prostor.jpg

Folije za vrata - Najbolje rješenje za privatni ili javni prostor

Zaštitne Folije Instagram

Folije za vrata su postale sve popularnije s pojavom modernog uređenja interijera i eksterijera gdje se sve više upotrebljavaju staklene površine. Staklene površine kao što su stakleni zidovi, prozori i staklena vrata daju prostoru posebnu eleganciju te omogućavaju više prirodne svjetlosti u prostorijama.

Ako puno vremena boravite u zatvorenom prostoru, onda je ovakvo uređenje interijera dobro i za vaše zdravlje jer dopušta slobodan prolaz sunčevih zraka koje su potrebne za normalnu funkciju našeg organizma. Sunčeve pomažu našem tijelu da proizvede neophodni vitamin D te utječe na naše općenito raspoloženje. No, bez obzira na sve prednosti koje nam donose staklena vrata, i postoje i nedostatci, koje mogu lako riješiti folije za vrata.

Folije za sobna vrata

Staklena vrata se u današnje vrijeme koriste čak i kao sobna vrata, te je njihova popularnost sve veća, posebice zbog trenda otvorenih prostora. Najčešće se koriste u uredskim prostorima, no nisu nepoznanica ni u modernim prostorima za stanovanje. U uredskim prostorima se na ovaj način ostvaruje ušteda energije zbog manjeg korištenja osvjetljenja te se omogućava bolja komunikacija između djelatnika. Što se tiče privatnih prostora, staklena vrata se najčešće koriste za prostorije u kojima ne treba privatnosti a bolje ih je odvojiti.

Jedna od takvih prostorija je najčešće kuhinja, koju nitko ne želi odvojiti zidom no opet postoji potreba za pregradom. Tijekom pripreme hrane se stvara mnoštvo mirisa i pare koja se bez pregrade u kuhinji širi po ostatku stana. Iz tog razloga većina vlasnika privatnih prostora vidi rješenje u stavljanju staklene zidne pregrade i staklenih vrata. No, nakon toga se nameće pitanje sigurnosti.

Folije za sobna vrata mogu pomoći u takvoj situaciji. Postoje folije koja imaju funkciju zaštite od loma i krhotina stakla. Ovakve folije za vrata će biti posebno važne ako imate malu djecu koja bi mogla ozlijediti i sebe ako slučajno razbiju staklo. Naše sigurnosne folije za vrata će otežati razbijanje stakla, no čak i ako se ono razbije, snažno ljepilo će držati sve komadiće na mjestu. Uz takve folije za vrata, ne morate se brinuti oko opasnih krhotina jer ih neće ni biti! 

Zaštita privatnosti

Osim što mogu spriječiti provale, lom stakla te zaštititi vaše najmilije od krhotina, postoje i folije za vrata koje će služiti za zaštitu privatnosti. Mogu biti u različitim nijansama, te imitirati mutno staklo. Ove folije će blokirati jedan dio sunčeve svjetlosti, no i dalje će se osigurati dovoljan postotak prolaza dnevne svjetlosti. Naravno, to ovisi o tome koju foliju odaberete, jer neke osiguravaju veći postotak prolaza svjetlosti od drugih. Sve ovisi o tome što želite postići folijom, te za veću privatnost ćete se morati odreći većeg postotka sunčeve svjetlosti koji će ulaziti u vašu prostoriju.

No, postoji i opcija lijepljenja folije do polovice prozora ili na samo jedan dio prozora. Postoje razni načini na koje se može dobiti zaštita privatnosti a sačuvati otvorenost prostora. Zaštitne folije omogućavaju brojne varijante za više privatnosti. Postoje i pametne folije uz koje možete odabrati kada želite mutno staklo a kada prozirno pritiskom na jedan gumb. Takve folije imaju elektro optička svojstva, te ga tvore molekule polimera s tekućim kristalima. Orijentacija tih molekula kristala će odrediti da li je ta folija prozirna ili neprozirna, kada se aktivira snagom električnog polja. Kad je folija upaljena, molekule tekućeg kristala će biti paralelne jedna s drugom i folija će postati prozirna. U off načinu rada, molekule će biti postavljene nasumično, tako da će folija biti neprozirna. S ovakvom folijom je bitno izbjegavati 24 sata konstantnog rada. No, ove folije su također kompatibilne sa solarnim i sigurnosnim folijama, tako da su savršene za vrata i ostale staklene površine unutar prostora. Pametne folije mogu poslužiti i kao platno za projekciju kada su neprozirne, što je posebno korisno u uredima i prostorijama za sastanke.

Folije za drvena vrata

U slučaju da imate samo drvena vrata, ne znači da vaš prostor mora izgledati staromodno i dosadno. Postoje i folije za drvena vrata koje će osvježiti prostor i dati mu potpuno nov doživljaj. Sve dekoracije u vašem domu, pa čak i folije za drvena vrata mogu imati nevjerojatan utjecaj na sveukupan dojam prostora. Tamnije boje služe za isticanje, te mogu dati dubinu prostoru, dok svjetlije boje djeluju tako da otvore prostor i jače reflektiraju svjetlost u prostoriji. Favorit među tamnijim tkaninama su naše eco premium tkanina folije za namještaj i zidove, koje imitiraju jedinstven uzorak tkanine te daju dojam visoke elegancije.

Ove folije se mogu primijeniti i na zidove i ostali namještaj. S našim folijama možete svoj prostor potpuno prilagoditi sebi, svojim željama, potrebama i osloboditi svoju maštu. Uređenje interijera ne samo da će osvježiti prostor, već će i vaša svakodnevica u tom prostoru biti ugodnija.

Prozirna folija za staklo

Ako želite zadržati izvoran izgled stakla, a želite zaštitu od UV zračenja, topline ili krhotina, postoji i prozirna folija za staklo, odnosno verzije tih folija koje su potpuno prozirne. Ove folije će biti neprimjetne te neće ometati pogled i svjetlost, te će sačuvati izvoran izgled prostora. Dekoracije i tonirana stakla mogu nekada naglasiti prostor, no ponekada je jednostavnost ipak bolja.

Folije za zaštitu od UV zračenja koje su potpuno prozirne će osigurati maksimalnu zaštitu od štetnih zraka, bez obzira na to što ih nećete primijetiti. Folije za zaštitu od sunca će pak imati svoju refleksiju koja ovisi o vrsti folije i stupnju zaštite od topline. No one mogu i dalje biti prozirne i neće narušavati pogled iznutra prema van.

Folije za zaštitu od krhotina i provale većinom jesu prozirne i neprimjetne. Njihova glavna funkcija je zaštita od provale i ozljeda, tako da nemaju po sebi dekoracije, iako postoje i tonirane folije s ovakvom funkcijom. Sva svoja vrata možete zaštititi nekom varijantom prozirnih folija i dobiti sve prednosti folija bez ikakvog utjecaja na pogled i interijer ili eksterijer prostora.

Komentari



to_top